مینای دندان چیست و چه چیزی باعث از بین رفتن آن می شود؟
احتمالاً بسیاری از شما نمی دانید که مینای دندان، سخت ترین قسمت بدن انسان است. وقتی می گوییم سخت ترین، منظورمان این است که از استخوان نیز سخت تر است. قطعاً اگر مینای دندان سخت و مقاوم نباشد، نمی تواند از عاج در برابر ضربه یا فشاری که از استخوان فک در هنگام جویدن غذا وارد می شود، محافظت کند. اما چه می شود که این قسمت سخت و مقاوم از دندان آسیب می بیند؟ در ادامه با ما همراه باشید تا با دلایل از بین رفتن مینای دندان آشنا شوید و راه های بهبود آن را بیاموزید.
منظور از مینای دندان چیست؟
مینا بیرونی ترین قسمت دندان است؛ که انسان می تواند آن را مشاهده کند. مینای دندان دارای طیف رنگی مختلفی است. در برخی از افراد رنگ مینا مایل به زرد و در عده ای سفید مایل به خاکستری است. توجه داشته باشید که مینای دندان تعیین کننده رنگ دندان نیست؛ چراکه نیمه شفاف است.
جالب است بدانید که معدنی ترین قسمت بدن انسان نیز، مینای دندان است. این بخش از دندان با ترکیب چند ماده معدنی تشکیل می شود. اصلی ترین ترکیب مینای دندان، هیدروکسی آپاتیت است. مینای روی دندان از 4 درصد آب و مواد آلی و همینطور 96 درصد مواد معدنی که شامل یون ها و فسفات کلسیم کریستالی است، تشکیل می شود.
وظیفه مینای دندان چیست؟
وظیفه مینای دندان چیست؟ محافظت از لایه های داخلی دندان مانند پالپ و عاج اصلی ترین وظیفه مینای دندان است. مینای دندان کمک می کند که دندان ها دچار پوسیدگی، آسیب دیدگی، ساییدگی و عفونت نشنود. حتی مقاومت در برابرگرما، سرما و مواد شیرینی که باعث حساسیت دندان ها می شوند، به عهده مینای دندان است. مینای دندان به عنوان یک سد محافظی از دندان ها در برابر انواع اسید و جرم و پلاک مراقبت می کند.
چه عواملی باعث آسیب دیدن یا از بین رفتن مینای دندان می شود؟
مینای دندان ممکن است به دلیل بیماری های اکتسابی یا ژنتیکی به مشکل هیپوپلازی یا تیرگی رنگ دچار شود. اما هدف ما در اینجا بررسی علت های از بین رفتن مینای دندان است؛ که اغلب به دلیل رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و همینطور نگهداری نادرست از دندان اتفاق می افتد. در ادامه به مهم ترین علل فرسایش و ترک خوردن مینای دندان اشاره شده است؛ که عبارتند از:
- مصرف انواع نوشیدنی و غذاهای حاوی قند، کربوهیدرات، آرد سفید و نشاسته
- مصرف انواع میوه و نوشیدنی های حاوی اسید مانند نوشابه، آب گازدار، توت ها و مرکبات
- مصرف مداوم داروهایی مانند آنتی هیستامین و آسپرین
- خشکی دهان و پایین بودن میزان براق دهان به علت بیماری هایی مانند دیابت
- ابتلا به بیماری رفلاکس معده به مری
- ابتلا به بیماری های روحی و روانی مانند استرس و اضطراب
- اصطکاک دندان ها به دلیل اختلال دندان قروچه
- پرخوری های عصبی و استفراغ بعد از آن
از بین رفتن مینای دندان باعث بروز چه مشکلاتی می شود؟
با از بین رفتن مینای دندان، تمام غذاها و نوشیدنی هایی که در طول روز مصرف می کنید با لایه های داخلی دندان، یعنی پالپ و عاج تماس پیدا می کنند. این وضعیت باعث می شود که دندان ها با سرعت بالایی دچار پوسیدگی شوند و در آن ها حفره های عمیقی ایجاد شود. نتیجه این اتفاق، خراب شدن، لکه شدن و ایجاد عفونت در دندان و لثه است. در نهایت شما مجبور می شود برای تسکین درد عفونت و پوسیدگی دندان، ایمپلنت انجام دهید، که هزینه آن برای هر واحد دندان بسیار بالا است.
نشانه های از بین رفتن مینای دندان
در صورت از دست رفتن مینای دندان، ممکن است همه یا تعدادی از نشانه های زیر بروز کند:
- مینا نیمه شفاف است اما در زمان فرسایش شفاف می شود و باعث تغییر رنگ لبه دندان های جلویی می شود.
- در زمان فرمایش مینا، دندان ها نسبت به لمس، گرمی و سردی بسیار حساس می شوند.
- دندان ها در صورت از بین رفتن مینای دندان ترک می خورند یا شکاف پیدا می کنند.
آیا امکان بازیابی مینای دندان وجود دارد؟
متاسفانه امکان بازیابی مینای دندان از دست رفته وجود ندارد. اما متخصصان دهان و دندان با انجام کارهای مختلفی از فرسایش بیشتر آن جلوگیری می کنند. قرار دادن روکش های محافظتی روی دندان و پر کردن حفره ها از جمله اقدامات دندانپزشکان برای جلوگیری از از دست رفتن مینای دندان است.
چگونه می توان مانع از بین رفتن و آسیب دیدن مینای دندان شد؟
با توجه به اینکه مینای دندان در صورت از دست رفتن قابل برگشت نخواهد بود؛ بهتر است با انجام کارهایی که در ادامه گفته می شود، مانع از بین رفتن و فرسایش آن شد. نکات مراقبت از مینای دندان عبارتند از:
- پرهیز از مصرف نوشیدنی ها و میوه های اسیدی
- کاهش مصرف غذاهای حاوی قند و کربوهیدارات
- مسواک زدن دندان ها بعد از مصرف انواع غذاهای شیرین و نوشیدنی های اسیدی
- مسواک زدن دندان با استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید
- مراجعه منظم به پزشک دهان و دندان و اطمینان از سلامت مینای دندان
- درمان بیماری های روحی و کنترل استرس
- درمان اختلال دندان قروچه
- استفاده از نخ دندان حداقل یکبار در روز
- پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنی های خیلی داغ و یخ
- استفاده از نی برای خوردن نوشیدنی های اسیدی
- مصرف کافی آب در طول روز برای جلوگیری از خشک شدن دهان
مراجعه به پزشک
در این راهنما به توضیح اینکه مینای دندان چیست و چه وظایفی را برای دندان ها ایفا می کند، پرداختیم. حال می دانیم که مینای دندان یک ماده معدنی سخت و مقاوم روی دندان است؛ که گاهی به دلیل مشکلات ژنتیکی، بیماری های روحی، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و…از بین می رود و باعث می شود دندان ها به سرعت دچار پوسیدگی و فرسودگی شوند.
اگر به دنبال راه حلی برای جلوگیری از آسیب بیشتر مینای دندان هستید، می توانید برای درمان به کلینیک دکتر محسن حسینی مراجعه کنید. دکتر حسینی با استفاده از بهترین مواد در محیطی آرام و دلپذیر با قیمت های بسیار مناسب، بهترین خدمات را برای درمان و جلوگیری از فرسایش مینای دندان به شما عزیزان ارائه می دهد.